MFF Bratislava prinesie filmy životnej sily, pocta patrí B. Augustovi

05.10.2013 Bratislava

Bratislava 5. októbra (TASR) - Filmy životnej sily prinesie divákom 15. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava.

V programových sekciách festivalu, ktorý sa uskutoční od 6. do 12. novembra, nájdu viaceré pôsobivé filmy zo silnými a odvážnymi ľudskými príbehmi. Medzi nimi napr. snímky Wadjda, príbeh zo Saudskej Arábie, Nairobi Half Life z Kene, belgický Broken Circle Breakdown či film La Paz z Argentíny. TASR informovala za organizátorov MFF Bratislava Veronika Muchová.

Tematicky zameranú sekciu Príbehy s podtitulom filmy životnej sily pre festival zostavil filmový publicista Radovan Holub. Ako sám hovorí, sú to príbehové filmy, v ktorých je život skôr ako nikdy sa nekončiaci boj.

"Niekedy s príjemným koncom a niekedy naopak, končia sa veľmi smutne. Hrdinovia v týchto príbehoch musia prekonávať prekážky. Napriek životným ranám, ale idú ďalej, nevzdávajú sa. Nechcú sa vzdať." Ako napríklad odvážna moslimská školáčka Wadjda v rovnomennom debute režisérky Haifaa al Mansourovej, ktorá prišla s nezakrytou hlavou do školy. Alebo chudobný predavač filmov z Kene, ktorý si chce zahrať v Národnom divadle v Nairobi vo filme Davida Tosha Gitonga Nairobi Half Life. Pôsobivý je aj príbeh Broken Circle Breakdown belgického režiséra Felixa van Groeningena o extravagantnom spevákovi country, ktorý je so svojou ženou vystavený ťažkej životnej skúške.

"Snímka mala veľký úspech na tohtoročnom Berlinale, kde získala Cenu divákov a tiež ocenenie Europa Cinemas Label a bola vybraná medzi finalistov filmového ocenenia Európskeho parlamentu - Ceny LUX 2013," dodala Muchová. V sekcii Príbehy, medzi filmami životnej sily nájdu diváci aj slovenský film Juraja Lehotského Zázrak - príbeh dievčaťa z polepšovne, ktoré sa nechce vzdať svojho sna o láske. Z karlovarskej súťaže Na východ od Západu si odniesol Zvláštne uznanie poroty.

V súťaži 15. MFF Bratislava sa o festivalové ceny budú uchádzať hrané, dokumentárne a krátke filmy, ktoré dopĺňajú stabilné programové sekcie - Panoráma, Proti prúdu, Made in Slovakia. Poctu venujú organizátori jednému z najvýraznejších európskych režisérov Billemu Augustovi. Ten si 8. novembra na festivale osobne prevezme Ocenenie za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii.
 

Vyberte región